„Falsa elegie despre Eminescu” – o corecţie la opinia lui H.R. Patapievici

P O L E M O S

Despre articolul “Inactualitatea lui Eminescu in Anul Caragiale” scris, semnat si tiparit in anul 2002 de H.R. Patapievici, spune, scrie si semneaza in Adevarul din 15 Ianuarie 2007 ca “mi-am conceput articolul ca pe o elegie” in articolul “Prostia si reaua-credinta, transformate in delict de interpretare”

FALSA ELEGIE DESPRE EMINESCU

De fiecare data cind scriu despre H.R.Patapievici un pamflet sau o satira, “credinciosii” sai imi sar in git si-mi toarna verzi si uscate despre genialitatea si cultura lui , despre scrisele sale, imi fac un rechizitoriu si la urma ma executa. Dominantii de azi nu s-au schimbat prea mult de pe vremea Inchizitiei , atit doar ca, atunci trebuia sa fi catolic corect iar in zilele lor de azi trebuie, musai, sa fi politic corect ! Poate am facut comparatia cu un trecut prea indepartat, cind era suficient sa spun compar cu putin indepartatele, sau inca neindepartate, vremuri cind trebuia sa fi un nazist corect sau comunist corect, iar azi un UE corect, in timp ce declaratiile despre drepturile omului sunt afisate pe la toate colturile organismelor internationale si in constitutiile tarilor.

Recent am refolosit expresia “ Eminescu este cadavrul nostru din debara, de care trebuie sa ne debarasam daca vrem sa intram in Uniunea Europeana” preluata din Revista ROST nr.24 / 2005 , pagina 27, jos in drepata, precis. Si dintr-o data citind reactia “credinciosilor lui Patapievici” mi s-a umplut ecranul de stele verzi ! Inchizitie totala varianta moderna.Mi s-a bagat in ochi si elegia recentului geniu despre care scriu.

Inca din titlul H.R.Patapievici ( in continuare HRP) ne spune ca Eminescu este inactual. Asa gindeste el, asa se publica fiindca este de HRP. Probabil daca ar fi fost anul indianului dambovitean Scraggy Horse poate mai puteam vorbi liberi despre Eminescu

Imediat dupa introducere, in care le da un bodycheck – scuzati-mi romgleza, dar vreau sa ma dau si eu important – celor care nu gindesc ca el , HRP vine cu un verdict: Hotarit lucru, la o suta cincizeci de ani de la nastere, Eminescu nu mai e la moda . Pentru foarte multi romani, Eminescu nu este o moda, este romanul absolut dupa Tutea,

poetul national dupa Calinescu, este esenta constiintei nationala ce ne-a pastrat in spatiul nostru carpatin, iar pentru mine este unul dintre fiii lui Dumnezeu trimis noua, romanilor.

HRP insa o tine inainte cu moda: “Eminescu nu mai e la moda fiindca nu mai da bine”

Asta nu inteleg,sunt de mult plecat din tara,iar la Bucuresti am fost decit un an. In sfirsit, elegistul HRP mai lamenteaza o parere: “amploarea prabusirii cotei lui Eminescu la bursa valorilor proclamate la lumina zilei” E adevarat, la lumina zilei dar din bezna mintii. Cum tot la fel este adevarat ca, in 2006 , Eminescu a fost omologat in primi zece mari romani din toate timpurile. Al patrulea, dupa romani, dar nu are importanta pentru HRP care a scris, semnat si publicat ca romanii nu pot forma un popor pentru ca valoreaza cit o turma, rosi de spirocheta romaneasca. Mai departe pseudoelegistul in pseudoelegia sa ajunge a ne spune ca Eminescu este suspect si dupa un nou canon, importat din tarile progresiste ( nu spune care, ne lasa sa banuim) e pus in patul lui Procust si gasit nici prea scurt nici prea lung, ci politic incorect ! Ori asa ceva nu se admite pe malul democrat si bucurestean al Dambovitei si pina aici i-a fost romanului absolut. Drept pedeapsa HRP ii aplica patru lovituri mortale: NU mai este poet national – “deoarece noi iesim din zodia nationalului “. NU mai este poet canonic – pentru ca la putere sunt studiosii ( care“studiosi”?)“ce manifesta tendinta sa puna mina pe revolver cind aud cuvantul traditie”(Goebbels !) NUmai este poet profund – fiindca profundul nu mai este prizat de intelectualii progresisti “ ( nu spune de pe unde or fi progresistii astea) NU este poet roman – fiindca “tot ce este intersant in Eminescu este pur german” Pentru mine este clar ca l-a desfiintat lovindu-l mortal.Si nu numai pentru mine Dupa ce l-a sfirsit, transformindu-l in cadavru , poate ca a avut o tresarire ca a mers prea departe cu ultrajul, desi nu cred, pentru ca in ultima fraza a elegiei recurge la un subterfugiu ieftin gazetaresc, in care se spala pe miini si senin da inapoi impingind in fata “tinerii” pentru care Eminescu este cadavrul din debara si nu pot a se integra cu El euro-atlantic. Pentru mine aceast elegie in care Eminescu este pus in patul lui Procust, de nimeni altul decit de HRP, presedintele institutului cultural roman, si executat in stil bolsevic este o dovada de ura patologica impotriva lui Eminescu si indirect impotriva natiunii romane, pe care o vrea doar o turma ! Eu nu-i rastalmacesc scrisele, eu il inteleg fiind si medic, nu numai roman si nu ma ascund din fata “studiosilor lui HRP care pun mina pe revolver cind aud cuvantul traditie” Mai mult ii dau dreptate lui Viorel Patrichi in concluzia pe care a tras-o despre aceasta falsa elegie , pe care a scris-o si a semnat-o HRP, fara sa aduca dovada ca altii inintea lui au scris Eminescu este cadavrul nostru din debara. Cititi, cititi si argumentati-mi contrariul, de insulte sunt satul.

Nici nu am terminat de citit pseudo-elegia si mi s-a pus in fata “Patapievici scoate cadavrul din debara” aparut in Revista ROST 42 – 43 / 2006 in care CT – probabil Claudiu Tarziu – isi asuma greseala si prezinta scuze celui nedreptatit. “Greseala” fiind atribuirea sintagmei cadavru din debara lui “nedreptatitul” HRP. Cine altul a foslosit-o inaintea lui HRP ? Nu ne spune nici unul nici altul, ne lasa-n vint cum se zicea pe calea victoriei socialiste devenita, intre timp, calea victoriei euro-atlantice. CT este un tip fin,cu un IQ mult mai mare decit a lui HRP, mai mare si,neuro-functional, mai bine organizat si mai clar, nu-si mai pierde timp sa-l intrebe direct care dintre “tinerii”, “studiosii” si “intelectualii” citati de HRP au lansat sintagma plus legatura ei cu integrarea europeana care abea asteapta sa ne domine. Nu se osteneste, ii cinta in struna, fiindca titlul “patapievici scoate cadavrul din debara” spune tot !!

Abia am asistat la spalarea eleganta pe miini a lui CT de la Revista Rost si clopotelul internetului ma cheama din nou.. Cind ma prezint gasesc articolul “Prostia si reaua-credinta, transformata in delict de interpretare” semnat de elegistul si gidele recent a lui Eminescu, aparut in cotidianul Adevarul din 15 ianuarie a.c. Imi vine sa pun mina pe carabina, ca revolver nu am, nefiind parte a studiosilor lui HRP si sa gauresc “internetul nostru cel de toate zilele”. Renunt, nu stric ovazul pe giste, cind stiu ca gunoierul vine peste trei zile. Citesc pina atunci.

Articolul incepe cu lamentatii de baiat cu bune si sincere intentii fata de Eminescu , pe care l-a pus in patul lui Procust asa, de drag si dor, ca nu a avut sa-i dea alt pat decit o debara. De fapt el – geniul televizorului romanesc – a dorit sa incurajeze pe cei cu talent modest si l-a dat binisor mai la o parte pe Eminescu sa aiba si ei loc, ca doar a sosit vremea postmoderna. Pur si simplu iti umezeste ochii si iti vine sa ii stringi mina, sa-i ceri scuze ca esti prost si de rea-credinta neintelegindu-l . Usor, usor scrisele sale te umplu de minie impotriva lui Viorel Patrichi,cel care a rastalmacit bunele intentii HRP . Sunt de-a dreptul indignat, sa nu-l prind pe acest Viorel Patrichi prin preeria canadiana ca il duc si-l dau sa-l pape ursii polari de la Churchill (un orasel foarte nordic, unde ursii polari umbla pe strazi dupa indivizi care il critica pe HRP ) Dar nu numai eu is indignat ci si HRP, si-i normal fiindca este elegia lui in care nu exista scris mot-a-mot: Eminescu este cadavrul nostru din debara, de care trebuie sa ne debarasam daca vrem sa intram in Uniunea Europeana. Exista doar un continut din care reiese clar aceasta idee originala al lui HRP, pe care, prin subterfugii si tertipuri viclene gazetaresti o trece in seama studiosilor si intelectualilor , pe care nu ai de unde sa-i iei fiindca sunt ca teroristi lui Petre Roman si Ion Iliescu. Dar nu-i nimic, HRP nu se da batut; are un plan in patru puncte impotriva aceste rastalmaciri. Intii de toate, ne vorbeste despre un fals care noi nu-l vedem.La punctul doi despre raspindirea in ziarele si revistele din tara, difuzarea in lume prin internet, prin posta, par avion sau cu pluta-postala, ajungind pina in Canada ursilor polari si in Australia cangurilor !! Al treilea punct este solutia: ii va actiona in judecata pe cei ce raspindesc incontinuare fraza lui Viorel Patrichi ! “Tulai, Doamne, asta-i tough” Norocul meu ca eu sunt de parte lui HRP si chiar mai mult, il incurajez si-i dau si o idee. De ce sa-si piarda timpul cu procese, cind in acelasi timp ar putea pune in patul lui Procust si alte personalitati romanesti, pe alti traditionalisti, nationalisti, legionari si chiar comunisti sau, de ce nu, pe securistul Soare care-l urmarea dupa 1990 Ar fi, deasemenea, foarte bine sa se intilneasca, la un pahar de vorba, cu presedintele Cotroceniului, sa-l roage sa-i trimita un bilet roz lui Motoricenu, care la rindul sau sa-i spuna ministresei anti-justitie sa scoata o ordonanta de urgenta ( ca pe vremurile cele bune ale lui Nastase ) prin care toti cei ce se ating de persoana HRP, cu vorba sau cu scrisul, sa fie trimisi in inchisoare zece ani. E putin ? Bine, fie cincisprezece !!

Bine ca mi-am adus aminte de doamna ministru anti-justitie; facusera niste romani din tara si strainatate niste denunturi penale impotriva autorului volumului POLITICE , nu spun cum il cheama , care nu din prostie si nici din rea-credinta , ci din alte cauze mult mai grave a scris ca Romania e o fecala in care traiesc 23 de milioane de omuleti patibulari , tarati peste care a urinat toti care au venit peste ei si la ele inca nu s-a primit nici-un raspuns intr-un an de zile, ceea ce nu cred ca se va intimpla in cazul presedintelui institutului cultural roman, nu spun cum il cheama.

CORNELIU FLOREA, IANUARIE 2007, WINNIPEGCANADA

22 comentarii »

  1. […] Asta nu inteleg,sunt de mult plecat din tara,iar la Bucuresti am fost decit un an. In sfirsit, elegistul HRP mai lamenteaza o parere: “amploarea prabusirii cotei lui Eminescu la bursa valorilor proclamate la lumina zilei” E adevarat, la lumina zilei dar din bezna mintii. Cum tot la fel este adevarat ca, in 2006 , Eminescu a fost omologat in primi zece mari romani din toate timpurile. Al patrulea, dupa romani, dar nu are importanta pentru HRP care a scris, semnat si publicat ca romanii nu pot forma un popor pentru ca valoreaza cit o turma, rosi de spirocheta romaneasca. Mai departe pseudoelegistul in pseudoelegia sa ajunge a ne spune ca Eminescu este suspect si dupa un nou canon, importat din tarile progresiste ( nu spune care, ne lasa sa banuim) e pus in patul lui Procust si gasit nici prea scurt nici prea lung, ci politic incorect ! Ori asa ceva nu se admite pe malul democrat si bucurestean al Dambovitei si pina aici i-a fost romanului absolut. Drept pedeapsa HRP ii aplica patru>>>>> […]

  2. […] Asta nu inteleg,sunt de mult plecat din tara,iar la Bucuresti am fost decit un an. In sfirsit, elegistul HRP mai lamenteaza o parere: “amploarea prabusirii cotei lui Eminescu la bursa valorilor proclamate la lumina zilei” E adevarat, la lumina zilei dar din bezna mintii. Cum tot la fel este adevarat ca, in 2006 , Eminescu a fost omologat in primi zece mari romani din toate timpurile. Al patrulea, dupa romani, dar nu are importanta pentru HRP care a scris, semnat si publicat ca romanii nu pot forma un popor pentru ca valoreaza cit o turma, rosi de spirocheta romaneasca. Mai departe pseudoelegistul in pseudoelegia sa ajunge a ne spune ca Eminescu este suspect si dupa un nou canon, importat din tarile progresiste ( nu spune care, ne lasa sa banuim) e pus in patul lui Procust si gasit nici prea scurt nici prea lung, ci politic incorect ! Ori asa ceva nu se admite pe malul democrat si bucurestean al Dambovitei si pina aici i-a fost romanului absolut. Drept pedeapsa HRP ii aplica patru>>> continuarea aici >>> […]

  3. […] În ianuarie 1991, pe la sfîrşitul acelei luni neliniştitoare, am primit la redacţia publicaţiilor ce conduceam pe atunci un plic de dimensiuni mari şi de culoare gălbuie, provenit, după ştampilele poştale, din Canada, iar după adresă – de la Winnipeg. Pînă către după-amiază corespondenţa aşteptase pe birou căci nu aflasem momentul propice ca să mă ocup de ea în linişte, aşa cum fac de obicei. Era o zi de iarnă aproape de glaciaţiune, pe care „războiul ciudat“ din Golf ce începuse în noaptea cînd mă întorsesem de la Chişinău, cu o zi mai devreme decît planificasem, o făcea şi mai îngheţată. Să fi fost doar îngrijorare venită fără să se ştie de unde? Ori, poate, un sentiment straniu şi profetic ce anunţa, ca o presimţire fără cuvinte, o iarnă universală şi mai profundă decît ceea ce se putea întrevede cu gîndul? În orice caz, către seară, cînd aproape că se încheiaseră toate cele ale zilei, am desfăcut şi plicul enigmatic despre care, de vreo cîteva ori, mă întrebasem cu oarecare contrarietate, peste zi, de la cine o fi venit. Îmi amintea, fără să aflu altă asemănare decît dimensiunile şi culoarea, de plicurile mari, pline de tăieturi de prin ziare, ce primeam prin anii ’80 de la Faust Brădescu, din Paris. Dar cînd l-am şi deschis, mi-am dat seama că analogia era şocantă nu doar prin conţinut (căci erau, într-adevăr, articole ce se decupaseră ori se prezentau în copie făcută la aparatul Xerox) ci şi prin „direcţie“, ca să zic aşa. La suprafaţa voluminosului pachet, aflasem o scrisoare în al cărei colţ din partea stîngă, în sus, la en-tęte, stătea prinsă într-o agrafă o fotografie. Culorile ei înfăţişau un bărbat cu aspect de om de munte, cu un aer „moţesc“ fără să fi fost, probabil, moţ; dar înţelegeam prin aceasta acel amestec de forţă telurică de concentraţie bănuită şi de distincţie de stirpe veche, ale cărei exemplare îşi lustruiseră faciesul pînă la definiţie. Bărbatul ce purta părul scurt, pieptănat cu cărare pe partea stîngă, şi o barbă tunsă fără îngrijirea celor ce frecventează cosmeticiana spre a se înfăţişa „bine“, dădea un sentiment straniu, ce nu l-am înţeles pe moment deşi încercasem să mi-l explic. Abia după o vreme, de fapt după mulţi ani, am putut>>> continuarea aici >>> […]

  4. […] Asta nu inteleg,sunt de mult plecat din tara,iar la Bucuresti am fost decit un an. In sfirsit, elegistul HRP mai lamenteaza o parere: “amploarea prabusirii cotei lui Eminescu la bursa valorilor proclamate la lumina zilei” E adevarat, la lumina zilei dar din bezna mintii. Cum tot la fel este adevarat ca, in 2006 , Eminescu a fost omologat in primi zece mari romani din toate timpurile. Al patrulea, dupa romani, dar nu are importanta pentru HRP care a scris, semnat si publicat ca romanii nu pot forma un popor pentru ca valoreaza cit o turma, rosi de spirocheta romaneasca. Mai departe pseudoelegistul in pseudoelegia sa ajunge a ne spune ca Eminescu este suspect si dupa un nou canon, importat din tarile progresiste ( nu spune care, ne lasa sa banuim) e pus in patul lui Procust si gasit nici prea scurt nici prea lung, ci politic incorect ! Ori asa ceva nu se admite pe malul democrat si bucurestean al Dambovitei si pina aici i-a fost romanului absolut. Drept pedeapsa HRP ii aplica patru>>> continuarea aici >>> […]

  5. […] Patapievici, Florea si Calul Jump to Comments Stau şi mă scarpin în cap a mirare. Azi am găsit articolul lui Corneliu Florea FALSA ELEGIE DESPRE EMINESCU . […]

  6. Scriitor,fost parlamentar., 53ani, divortat,devotat luptator pt. drepturile omului, caut colaboratori seriosi! Scrieti-mi daca se poate pe adresa pe care v-am dat-o. astept; Ardelean Cornel, Gh. str; 6 Vanatori, nr;104 Arad, jud Arad. VA MULTUMESC; A.C. ARAD

  7. Aveti mare dreptate! nu ne intereseaza nimic! Elevii l-au uitat pe ”EMINESCU”! A fost si ramane ”Luceafarul poeziei romanesti””” Am avut de toate! Le distrugem, vindem , doar ”lor ” sa le fie bine!! D-LE CORNELIU FLOREA, a-ti putea scrie multe din realitatea Romaniei vazuta la; ”fata locului”despre felul cum se-mparte, dreptatea, in Romania, ”preferential”de asemenea despre ; viata din penitenciarele noastre!!! Daca doriti documente reale, traite pe viu , scrieti-i, d-lui Ardelean Cornel Gh. la Arad, str; 6 Vanatori, nr;104. jud; Arad., care se lupta cu morile de vant de 6ani, sa si dovedeasca nevinovatia, la inscenarile care i s-au facut in 2002, este scriitor, are 7carti tiparite, mai are multe scrise dar, n-are putere financiara de-a le publica, de aceea, ar dori cat mai multi colaboratori.poate d-vs, care ati suferitnedreptatea, o sa l intelegeti si poate ii intinde ti o mana de ajutor. cu multumiri Gh, Salajan ,pt, ; d-l; Ardelean. Va multumesc si mult succes in toate!!

  8. ROBERT HORVATH NEW YORK said

    DEMNITATEA ROMANIEI
    Istorie cu jumatati de masura la ICR New York Stimate domnule editor Grigore L. CULIAN,
Ma numesc Robert Horvath, sunt de profesie cineast, absolvent al Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica Bucuresti (IATC) si am lucrat la multe studiouri din Romania, indeosebi la Televiziunea Romana. Actualmente, imi continui activitatea la studioul meu de film,cu sedii in Manhattan (New York) si Tokio. Sunt cunoscut, de asemenea, in calitate de grafician, ilustrator si pictor.
In data de 20 martie 2008 a avut loc, la Institutul Cultural Roman din New York, un eveniment dedicat special Holocaustului din Romania din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. La aceasta manifestare a participat si o delegatie din Romania, remarcandu-se prezenta d-lui general Mihai Ionescu, directorul Muzeului Holocaustului din Bucuresti. Pentru ca adevarul istoric a fost prezentat unilateral si subiectiv, am avut o interventie pe care, in cazul ca o considerati pertinenta, va rog sa o publicati in ziarul Dvs. Redau mai jos interventia mea de la acest eveniment. Cuvintele sunt traduse din limba engleza, deoarece la ICR din New York este inca interzisa folosirea limbii romane!
Doamnelor si Domnilor, Deoarece v-ati referit in expunerea Dvs. la necesitatea ca generatiile viitoare sa afle adevarul despre tragedia Holocaustului si pentru ca astazi copiii invata la scoala ca romanii sunt vinovati de genocid, as vrea ca ei sa afle si faptul ca romanii au fost aceia care au salvat intreaga populaltie evreiasca de pe teritoriul actual al Romaniei. Asistam la un fapt poate unic in istoria celui de al Doilea Razboi Mondial, anume acela ca un om s-a opus presiunii germane, salvand mai mult de jumatate milion de oameni de la pieire. Acest miracol romanesc se datoreaza in primul rand pozitiei intransigente si plina de curaj a maresalului Ion Antonescu. In al doilea rand, mai trebuie tinut cont si de caracterul specific al societatii romanesti din perioada respectiva. Ma refer aici la Ion Bratianu, Iuliu Maniu, la partidele istorice, la Regina Elena, la Dr. Lupu, la Patriarhul Nicodim, la Mitropolitul Balan, la intreaga Biserica Ortodoxa Romana si la multi altii care au pus umarul la salvarea evreilor. Cred insa ca factorul principal il reprezinta mentalitatea, psihologia si omenia romanilor.
Care sunt faptele istorice? Dupa inceperea razboiului, se desfasoara foarte rapid operatiunile militare in Basarabia si Bucovina de Nord, unde este masacrata populatia evreiasca si unde fortele romanesti coopereaza cu cele ale germanilor. In curand, in spatele frontului, apar comandourile germane specializate in operatii de “curatire” si, paralel, incep deportari de familii intregi din populatie evreiasca, dincolo de Nistru, in Transnistria. Pentru mine, moartea chiar si numai a unui singur om nevinovat reprezinta o tragedie, dar trebuie sa iau in consideratie si statistica.
Pentru ca subiectul este foarte controversat, las la aprecierea audientei sa deduca adevarul – din diferite surse. Una dintre ele ar fi “Enciclopedia Iudaica”, o lucrare de referinta, in care se mentioneaza cifra de 40.000 de morti, plasand Romania pe locul 10, ca vinovatie, in timp ce raportul Dvs., al Comisiei, se refera la 420.000 de victime, Romania ajungand pe locul 2, imediat dupa Germania. Tinand seama de paritatea po***tiei, Romania devine, nici mai mult, nici mai putin, prima “Killing-machine” din istoria celui de al Doilea Razboi Mondial!
In aritmetica Comisiei se adauga si Ardealul de Nord, acolo unde populatia evreiasca a fost decimata, numai ca, atunci, Ardealul de Nord se afla sub controlul maghiar. Dumneavoastra mai treceti cu vederea si alte fapte: ca toti barbatii evrei in putere au fost incadrati in Armata Rosie, ca o mare parte din poppulatie a fugit in interiorul Rusiei si ca foarte multi evrei au murit de moarte naturala sau de boli contagioase (tifos), de care a suferit intreaga popopulatie, inclusiv Armata Romana.
Responsabilitatea Guvernului Romaniei in aceste evenimente este mare, dar este greu sa fie separata de responsabilitatea germanilor.
Ma voi ocupa in continuare de momentul crucial, anul 1942, care este sters cu buretele sau distorsionat ca semnificatie istorica. Mihai Antonescu, Ministrul de Externe, se intalneste cu Hitler, in acea toamna, si ii comunica hotararea de a nu-i preda pe evreii din Regatul Romaniei. Vreau sa va mai amintesc, domnule general Mihai Ionescu, doua documente semnificative, pe care sper si cred ca le cunoasteti: la o saptamana de la aceasta intalnire istorica, Ion Antonescu declara, intr-o sedinta a Consiliului de Ministri: “Nu voi face jocul rasist al germanilor si ii voi slava pe toti evreii mei”; dupa alte doua saptamani, la o alta sedinta a Consiliului de Ministri, Ion Antonescu declara: “Eu mi-am dat cuvantul sa asigur viata si libertatea evreilor si ma voi tine de cuvant”. Toamna lui 1942 pecetluieste pentru totdeauna salvarea unei intregi populatii de la moarte, condamnata la “solutia finala” de catre Hitler.
Ma voi referi acum la Raportul Comisiei Holocaustului, lucrare unde o reala tragedie este folosita pentru anumite interese politice. In 2002, Guvernul Romaniei, bazandu-se pe documentele Arhivei Nationale si in conjunctie cu toate documentele primite de la Muzeul Holocaustului din Washington, DC, decreteaza, fara echivoc, ca pe teritoriul Romaniei nu a avut loc Holocaustul. La mai putin de doi ani, insa, Guvernul Romaniei isi schimba pozitia, infiintand o Comisie care, bazandu-se pe exact aceleasi documente, decreteaza ca in Romania a avut loc un genocid de proportii inimaginabile. Comentariile sunt de prisos!
Vreau sa mai spun asistentei ca Raportul Wiesel de cercetare a crimelor Holocaustului reprezinta un atac fara precedent la adresa demnitatii romanilor. In concluzia raportului se spune: “Romanii sunt vinovati de genocid, chiar daca in anumite regiuni au supravietuit evrei”. Inainte de a intra in fondul problemei, doresc sa mai remarc ca “anumite regiuni” reprezinta, de fapt, Romania de baza, Romania esentiala, adica in actualele ei granite. Raportul arunca o vina colectiva, acuzand de genocid intreaga populatie romaneasca. Aceasta idee de vina colectiva apartine ideologiei fasciste si/sau comuniste, aruncand vina – reala sau imaginara -
catorva asupra unei intregi colectivitati nationale, rasiale sau sociale. Iar o vina colectiva nu are ce cauta in discursul unei democratii! Se merge atat de departe incat se spune ca majoritatea populatieii romanesti a sprijinit Holacaustul!
Ma intreb: oare cum a fost posibil asa ceva, cand faptele din Bucovina si Basarabia au fost foarte putin cunoscute de populatietie. Eu personal am plecat la 32 de ani din Romania si nu am auzit niciodata despre aceste evenimente. Romania este prezentata in acest material ca o tara fascizata si complet rasista. As vrea sa-i amintesc domnului general si cercetator istoric faptul ca fascismul a fost lichidat in Romania cu ocazia rebeliunii legionare. Fragmentul care m-a intrigat profund este urmatorul: “Holocausul isi are radacini adanci in istoria si cultura romana”! Aceasta constatare aduce un atac frontal Istoriei Romaniei si nu scapa de aceasta
decapitare niciun om politic, niciun partid istoric, niciun moment al istoriei si nici al monarhiei. Deci, Istoria Romaniei este prezentata de Comisie in primul rand ca o istorie a antisemitismului. Acelasi tratament i se aplica insa si Culturii Romanesti.
Nu scapa de “atentia” noii inchizitii nicio personalitate culturala, de la Alecsandri, Eminescu, Kogalniceanu, Hajdeu, Slavici etc., iar in epoca moderna nu scapa nici Emil Cioran, Noica, Mircea Eliade. Asadar, in opinia Comisiei, Cultura Romaneasca nu este importanta prin valentele sale universale, ci numai prin caracterul ei rasist si antisemit. Cu alte cuvinte, Mihai Eminescu si ceilalti piloni ai Culturii Romanesti sunt, nici mai mult, nici mai putin, vinovati pentru cauzarea Holocaustului. Cruciti-va, doamnelor si domnilor, cruciti-va, domnule general!.
Concluzia acestei Comisii a dat o unda verde unei adevarate “vanatori de vrajitoare”, avand ca victima cultura si limba nationala. Atentia este in primul rand indreptata asupra lui Mihai Eminescu si a lui Mircea Eliade, fiind orchestrata din birourile presedintelui Institutului Cultural Roman (ICR), d-l Horia Roman Patapievici.
Avand la dispozitie un buget de cateva milioane de dolari, avand sub control edituri si reviste culturale, el si ciracii sai au pornit un atac delirant indreptat impotriva a tot ce este romanesc. D-l Patapievici spune in clar: “Eminescu, ca poet national, si intreaga cultura nationala nu-si au locul sub zodia internationalismului”. Sau: “Daca vreti sa intrati in Europa, trebuie sa va debarasati de Eminescu”. Daca nu credeti, ma voi referi la seara dedicata “Luceafarului poeziei romanesti”, desfasurata la Consulatul General al Romaniei din New York si boicotata de Institutul Cultural Roman New York, condus de d-na Corina {uteu, ai carui angajati nu au avut
decat curiozitatea de “a baga capul” la acest eveniment care a durat 6 sau 7 ore.
Aceasta manifestare a avut loc prin bunavointa Consulului General al Romaniei la New York, d-l Pietro Lucian Pavoni, caruia trebuie sa-i exprimam sincera gratitudine. Nu pot sa nu adaug faptul ca nu mi se permite (de doi ani!) sa particip la activitatile
ICR New York, deoarece am cerut sa se vorbeasca si romaneste la manifestarile organizate de Institut (pentru participarea din aceasta seara, a trebuit sa mi se dea o derogare speciala de la Washington!).
Vreau sa mai adresez cateva cuvinte doamnelor si domnilor din spatele meu, care striga, cu inversunare, sa nu fiu lasat sa mai vorbesc si sa fiu dat afara! Daca Dvs. mai sunteti azi in viata, aceasta i se datoreaza maresalului Ion Antonescu si – in primul rand – omeniei romanilor. Este greu pentru mine sa inteleg cum multi romani accepta orice compromis, inclusiv acest raport degradant. La fel, nu pot sa inteleg cum multi evrei, in loc sa fie recunoscatori si sa le arate gratitudine celor care le-au salvat viata, stau si asteapta sa le mai dea inca o palma. Un adevar spus doar pe jumatate seamana cu o minciuna. Pe fundalul unei tragedii adevarate,
    aici la un atac fara precedent la adresa Istoriei si Culturii Romanesti. Daca vrem sa ne recastigam demnitatea, trebuie sa spunem adevarul
intreg. Va multumesc pentru rabdarea si atentia Dumneavoastra.


  9. ROBERT HORVATH NEW YORK said

    UN WATERGATE ROMANESC
    (Atac banditesc la New York)
    Serviciul de Informatii Extern
                                                Domnule Director Razvan Ungureanu
    Acum doi ani a avut loc o spargere la studioul meu de film din Manhattan.Pagubele materiale au fost grele ( furtul a 4 compiutere), iar cele artistice irecuperabile, reprezentand munca a mai multe luni de productie. Faptul ca mi-a disparut carnetul de telefoane si cateva fotografii din sertar, a facut sa realizez imediat ca talharia a fost mana serviciilor .Pentru a deruta politia au avut loc spargeri similare la diferite etaje si chiar la diferite adrese din Chelsea. cartierul galeriilor de arta, unde se afla studioul meu. Protestul meu adresat consulului Pavoni nu a avut nici un rezultat, pentru ca nu am avut nici o dovada palpabila in sprijinul afirmatilor mele. Spre surprinderea mea si a detectivilor politiei, dovada a venit prin aparitia pe internetul romanesc a unei fotografii, sustrase din studioul meu. Pe una din blogurile deschise pe numele meu de noua securitate pentru a creia deruta, apare un colaj fotografic in care eu sunt plasat alaturi de cunoscutul jurnalist Badin de la Antena 3. Remarcabil este faptul ca nu am intalnit nici odata aceasa persoana si nu am avut cu ea nici o relatie profesionala sau de alta natura.Singurul lucru care ne uneste este faptul ca suntem tinta cotinua a atacurilor institututiei conduse de dumneavoastra si a faptului ca suntem mereu desconspirati ca spioni. Nu se dau informatii pentru cine spionam, dar acest colaj primitiv este prezentat ca un document al intanirii noastre subversive. Va rog deschideti la; Desteptarea lu’ Horvath
    /roberthorvath-cineast. DE PRIN BLOGURI ADUNATE SI LU’ BADIN DATE. Pentru ca cazul de mai sus depaseste nivelul politiei metropolitane am contactat FBI caruia i-am cerut protectia. Pentru ca sotia mea este este cetatean japonez sa atentionat serviciul de specialitate nipon. Realizand imediat caracterul de gansterism politic, absolut toate persoanele cu care am discutat subiectul, au facut referiri la WATERGATE, pentru ca o operatie de aceasta anvergura trebue sa aiba aprobarea la cel mai inalt nivel. Este vorba de o miscare disperata de a salva pe Patapievici si clanul din jurul presedintelui. Un scandal politic de asemenea factura se stie cum a incepe dar nu se stie cum se termina.dar precis aduce prejudicii interelor si imaginii Romaniei. Vorbind despre a bloguri trebue sa atrag atentia ca furtul de identitate este o infractiune serioasa, care este pedepsita de lege. Pentru ca sau deschis cinci bloguri pe numele meu, va rog sa le inchideti cat mai repede, pana cand nu va fi tarziu pentru libertatea dumneavoastra si bugetul institutiei pe care o conduceti. Trebue sa mentionez ca nu posed si nu am deschis nici un blog. Site meu de arta este .devagallery.

  10. rhorvath said

    SERVICIILE OCCIDENTALE PREGATESC DEBARCAREA LUI BASESCU
    SIRIA, PALESTINA, PALESTINA, BALCON.
    Presedintele Basescu a hotarat sa lase expozitia AL-QUEDA de la ICR,New York deschisa pana la sfarsitul mandatului. Desecrarea menorelor continua, de si expozitia trebuia sa fie inchisa la 15 August. Lucrarea uriasa pe un perete intreg, in care pe simbolul sacru al evreilor sa manjit cu sange, cuvantul Fuck ,poate fi vazuta zilnic prin geamul galeriei Romania,si de lucratorii celei mai puternice organizatii evreiesti din lume Anti Defamation League.Stiu ca este greu de crezui, dar sediul acestei institutii se afla la doua minute,in colt cu cladirea ICR. Cenzura din tara a reusit sa ascunda ca mana blasfemiilor este arabul OMAR MARWAN AMBAKI ,artistii romani fiind doar decorul si diversiunea. Aceasta lovitura fara precedent a propagandei extremiste a dus la deschiderea unei anchete, descinderea politiei,presiuni politice,si mai curand innoaptea de 31 octombrie o unitate specializata in”Hate Crime” a luat noi probe. Se parea ca nimeni si nimic nu poate sa infrange dorinta lui Basescu, de a face placerea noilor prieteni arabi .Dar profanarea mormintelor de la cimitirul din Bucuresti a creiat peste noapte o situatie noua, absolut exploziva.Se profileaza un scandal international care va duce nu numai la inchiderea expozitiei ci si a presedintelui Deocamdata.

  11. rhorvath said

     CEUSESCU,BASESCU SI INVERS.  

     Revenirea studentilor palestinieni in Romania la invitatia presedintelui   Basescu, certifica aderarea tarii la sfera de influenta a lumii arabe.  Ea va duce la creierea unor noi celule AL QUEDA si intarirea organizatiile teroriste din Romania
       Pentru ca primele atacuri asupra Vestului sunt asteptate in curand ,nu ramane decat revocarea invitatiei. Acest lucru este ateptat sa se intample prin colaborarea serviciului romanesc ,cu cele aliate. Nu ramane decat repetarea unui scenariu cunoscut si executat cu succes in 1989.(Singura diferenta este ca de data aceasta rusii sunt inlocuiti cu israelielienii.)                                 
    Merita sa amintesc cateva din activitatile tipice ale „studentilor” care primesc sprijin material si logistic in Romania:                       
    • 1984 – Ahmad Mohammed Ali Al-Hersh, student palestinian cu cetatenie iordaniana, l-a impuscat mortal pe diplomatul iordanian Azmi Al-Mufti. Al-Hersh era membru al Organizatiei Abu Nidal (OAN), iar arma si munitia ii fusesera furnizate de Mustafa Said Hasan Al-Khardali, un alt membru OAN.
    • 1985 – o masina-capcana a explodat la Universitatea Politehnica Bucuresti, in cartierul Grozavesti, provocind moartea a doi ofiteri USLA. Atentatul a fost revendicat de organizatia Fratii Musulmani si a implicat patru membri ai acesteia: irakienii Hassan Adil Al-Ali si Tarek Awad, sirianul Haytham Rahmeh, poreclit “Doctorul”, si iordanianul Ibrahim Ali Ahmad Dawood.
    •• 1996 – Ali Safwan Mohsen,student, membru Hezbollah, a fost depistat in Romania de ofiterii BA. Acesta a facut parte din grupul de comando implicat in deturnarea avionului TWA care lega Atena de Roma, in 1995.
    • 1998 – o bomba artizanala a fost descoperita sub Podul Izvor din Bucuresti, cu putin timp inainte de Ziua Nationala. Atentatul nu a fost revendicat.
    • 2000 – o bomba artizanala a fost descoperita la Craiova, in WC-ul unui vagon CFR. Aceasta a fost dezamorsata cu 15 minute inainte de momentul exploziei. Este primul atentat cu bomba din istoria CFR.Sunt banuiti studenti arabi.
    Aparitia unei unei coloane arabe intr-o regiune plina de instabilitate a Marii Negre este inacceptabila.                                           
    Doctrina americana este clara.Cei care se aliaza sau sponsoreaza terorismul sunt terroristi. Vizita in Siria la doua zile inainte de atacul american asupra bazelor de terosti,arata cu cine se aliaza Basescu. Indiferenta fata de profanarea mormintelor evreiesti, a aratat lumii civilizate….. cine este Basescu. Sponsorizarea unei expozitii, Al Queda la ICR ,New York realizata de un student arab Omar Marvan Abaki arata….. pana unde poate ajunge presedintele. Desecrarea unor menore, simbol sacru al credintei evreiesti ,avind la colt de strada Anti Defamation League (la zece saptamani de la inchidederea oficiala), intr-un oras cu trei milioane de evrei ,descopera insa un extremist periculos,departe de normele lumii civilizate. Atragand animozitatea occidentului,din ce in ce mai izolat, acestuia nu-i ramane decat sa se pregateasca pentru  vizita (nu de mult confirmata) in Iran. Concidenta face ca aceasta sa fie si ultima vizita oficiala, a lui Nicolae Ceausescu. Sa-i uram deci drum bun.
    Robert Horvath  New York

  12. rhorvath said

    MANDAT DE ARESTARE PENTRU BASESCU LA NEW YORK  
    (Reducerea mandatului clanului Patapievici de la patru ani la zero)
    Astazi 12 Noiembrie publicatia New York Magazin a spart cenzura. Redactorul Culian , jurnalist al curajului si adevarului a publicat articolul „Morminte la Bucuresti, Menore la la New York”. El desvalue fapte noi, incendiare ,despre scandalul ICR ,New York: Expozitia antisemita nu a fost una romanaeasca, ci una araba. Mana care a desecrat menore manjind, cu sange cuvantul Fuck, este al arabului OMAR MARWAN AMBAKI.( romanii au fost doar decorul si diversiunea).. . 
    Acesta expozitie de si oficial a fost inchisa la 15 August, este deschisa si azi dupa trei luni de zile….probabil pana la intoarcerea presedintelui din Iran …. Rezultatul anchetei americane incepe sa-si faca loc in media americana….. Profanarea mormintelor este legata de desecrarea menorelor…Se profileaza un scandal international….. Culmea ironiei, face ca.Anti Defamation League cea mai puternica asociatie evreiasca , se se afle cu sediul, la doua minute de galeria ICR. Articolul descrie in amanunt, descinderea in noaptea de 29 octombrie a unei unitati speciale in Hate Crime, pentru a lua probe. Faptul ca presedintele Basescu deschide,sponsorizeaza si refuza sa inchida ,un eveniment extremist care promoveaza teroarea si si ura de rasa in mijlocul celui mai mare oras american, la doi pasi de sediul ONU,creiaza o situatue fara precedent. Aceasta provocare cere un raspuns pe masura . Baza penala o reprezinta „plangerea”adresata politiei, in care subsemnatul cer deschidera unei anchete si dezamorsarea unei bombe a terorismului ideologic islamic. Aceast document oficial impreuna cu probele adunate, pun bazele Mandatului de Arestare in U.S., a cetateanului roman Traian Basescu. Copia acestui document ,cu antetul politiei americane si numar de inregistrare sta la dispozitia celor interesati . Robert Horvath New York 14 noiembrie 2008 ( cititi nymagazin nr 593 )  
    P.S. Trebue mentionat si faptul ca mandatul de arestare ,va anula prelungirea mandatului acordat clanului Patapievici ,de la patru ani la zero.

  13. Stefan Roman said

    Domnule Corneliu Florea,

    urmarim cu interes articolele dumneavoastra si vrem sa precizam ca suntem intru totul de acord cu opinia/opiniile dvs.
    Am vrea sa dialogam; am incercat, fara succes, sa gasim un numar de telefon pentru a vorbi cu dvs., si va rugam, daca doriti, sa vorbim la telefon. Aveti adresa de e-mail la care ne puteti transmite nr. dvs. de telefon, sau adresa dvs. de e-mail.

    Va multumim si … Tot Inainte!

  14. katalin din orsova said

    nu am nici un comentariu

  15. zvulon said

    comunisti pentru o singura fraza l-au facutbardul poporului.eu nu sunt suficient de toba de carte ca sa ma exprim cinstit.in tinerete l-am cetit caci mi sa impus la lecti de romana.in urma cu ani l-am recitit,il am in casa,are si ceva geniu in el. de ani este in lumea lui,sa se odihneasca in pace,ca toti cei morti.articolul prea lung,trebuie multa rabdare.numai bine..

  16. malina said

    Patapievici un dobitoc care nu merita sa i se pronunte nici numele. Jidan imputit.

  17. malina said

    iar Romania un popor care nu mai stie sa-si apere valorile, tezaurul cultural…

  18. […] “Falsa elegie despre Eminescu” – o corecţie la opinia lui H.R. Patapievici de Corneliu Florea, Ianuarie 2007;  “Autopsia unor alegeri” – România îngenuncheatã. Mircea Platon, […]

  19. […] “Falsa elegie despre Eminescu” – o corecţie la opinia lui H.R. Patapievici de Corneliu Florea, Ianuarie 2007;  “Autopsia unor alegeri” – România îngenuncheatã. Mircea Platon, […]

  20. Ma, nenorocitule (Florea) esti un ticalos. Eu nu sint „credincios” al lui Patapievici ci al adevarului. Patapievici NU a scris cele ce ii reprosati , adica treaba cu cadavrul din debara. Iar traba cu fecala a scris-o si a avut mare dreptate, de ex tu esti ca o fecala si ai o inima ca un cur.Eu nu iti sar in git dar as vrea sa te intilnesc ca sa iti administrez un sut in cur si niste palme. Tu nici nu stii sa scrii bine si te iei de Patapievici! „Sa fii” se scrie cu doi de i, nu cum scrii tu!! Ti s-a bagat in ochi elegia aceea a lui Patapievici si tu tot nu ai priceput. Pai, nu ai decit sa te spinzuri daca nici atit nu poti ori nu vrei sa pricepi.

  21. „Dominantii de azi nu s-au schimbat prea mult de pe vremea Inchizitiei , atit doar ca, atunci trebuia sa fi catolic corect iar in zilele lor de azi trebuie, musai, sa fi politic corect !”
    „trebuia sa fii catolic…..musai sa fii politic corect”. Sa nu te puna dracul sa corectezi fara sa imi multumesti ca sa apar eu ca un om incorect care m-am luat de tine degeaba.

  22. Diaconu Virgil said

    Unii dintre dv nu au inteles din pacate sensul spuselor lui Patapievici, pentru că el critica modul defectuos în care NOI îl receptam pe Eminescu azi. Si nu HRP îl arunca pe Eminescu în debara, ci proasta noastră întelegere a poetului.

RSS feed for comments on this post · TrackBack URI

Lasă un comentariu